Sušenje drv

Preden damo drva v peč, jih moramo osušiti. Če jih ne, verjetno sploh ne bodo zagorela, ali pa se bo vsa toplotna energija, nakopičena v lesu, porabila za izhlapevanje vode iz lesa. Torej manj ko je v lesu vode, boljši je izkoristek drv.

Ljudska praksa pravi, da je drva najbolje sušiti na soncu, po možnosti pokrita na vrhu, da so delno zaščitena pred padavinami. Diplomant gozdarstva pa je s poskusom preveril, ali je to priporočilo dobro.

drva, ki so precepana se sušijo bolje kot okroglice; splača se precepiti tudi tanjše kose

drva, ki so precepana se sušijo bolje kot okroglice; splača se precepiti tudi tanjše kose

Opazovanje je zastavil tako: Izbral je 160 bukovih cepanih polen (cepanice) v 4 tipičnih oblikah: okroglicah, polovicah, četrtinah in sredicah, vsake po 40 primerkov. Zložil jih je v 4 skladovnice- križe, kjer so polena zložena prečno. V vsaki skladovnici je bilo 40 polen vseh štirih oblik. Dve skladovnici je postavil na senčno mesto (v gozd), dve pa na sončno pripeko (na travnik). V gozdu in na travniku je po eno skladovnico pokril z valovito kritino, drugo pa pustil nepokrito.

Polena je oštevilčil od 1 do 160. Na začetku in na koncu poskusa je vsak kos stehtal, da je izmeril izgubo mase vode. Periodično vsak mesec pa je meril vlago v lesu z vlagomerom.

Sušenje je začel konec oktobra 2002, trajalo pa je do začetka novembra 2003, torej eno leto.

In kaj je ugotovil?

direktni sončni svetlobi izpostavljena drva se hitro osušijo tudi po padavinah

direktni sončni svetlobi izpostavljena drva se hitro osušijo tudi po padavinah in čez leto dosežejo najnižjo možno zračno vlažnost

Izpostavljenost soncu ima velik vpliv na proces sušenja drv. Proces poteka intenzivneje in je manj dovzeten za trenutne vremenske razmere, tudi po padavinah se les zelo hitro osuši na prejšnjo vlažnost. Nasprotno pa so drva, ki niso na direktni sončni svetlobi, dalj časa pod vplivom padavinske vode in se veliko počasneje osušijo.

drva v nepokritih skladovnicah v senci se najslabše osušijo in lahko po enem letu vsebujejo še 50 % vlage

drva v nepokritih skladovnicah v senci se najslabše osušijo in lahko po enem letu vsebujejo še 50 % vlage

Pomemben dejavnik je tudi pokrivanje drv. Pri pokritih polenih je padanje vlažnosti v lesu bolj enakomerno, pri nepokritih skladovnicah pa vlaga v lesu precej niha tekom leta zaradi izpostavljenosti padavinam. Izmeril je, da se končna vlaga pokritih skladovnic drv giblje med 20 in 30 %, pri nepokritih skladovnicah pa se drva precej slabše osušijo, po enem letu lahko vsebujejo še med 25 in 52 % vlage.

Bistvena je tudi oblika polen. Najbolje se osušijo cepane sredice, ki dosežejo do 20 % vlage, najmanj pa okroglice, ki se posušijo v povprečju nekje 50 % vlažnosti, odvisno seveda od mesta sušenja (sončno, senčno) in načina sušenja (pokrito, nepokrito).

Časovno spremljanje vlage v drveh je pokazalo, da se čez zimo, od oktobra do marca, vlaga ni spreminjala. Od marca do maja se je v križe zložen les najbolj intenzivno sušil in v poletju dosegel najnižjo možno vlažnost glede na način sušenja.

Tehtanje polen na začetku in na koncu poskusa je pokazalo, da so polena skozi leto v povprečju izgubila 25- 30% začetne mase.

v gozdu pripravljena drva pod snegom

v gozdu pripravljena drva pod snegom

Iz tega poskusa lahko povzamemo kar nekaj nasvetov za sušenje drv za kurjavo. Drva je najbolje čimbolj precepiti, tudi najtanjše kose, saj s tem močno pospešimo sušenje . Če se le da, jih je najbolje sušiti na soncu in pokrite pred padavinami, saj tako dosežemo nižjo končno vlago lesa, drva pa se tako enakomerneje in hitreje sušijo. Pravilno sušena drva bolje gorijo in dajo več toplote.

VIR: Pridobivanje in sušenje polen, Spruk Janez, diplomsko delo, 2006

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.